ДепартаментИзящни изкуства

Ръководител на департамент

 

Доц. Валентин Савчев

доц. Валентин Савчев

Доц. Валентин Савчев е ръководител на департамент „Изящни изкуства” от 2011 г. Завършва Техникума по керамика и стъкло в гр. София през 1974 г. През 1982 г. се дипломира като магистър по скулптура в Национална художествена академия при проф. Илия Илиев.

 

Работи в областта на малката пластика и декоративно-монументалната скулптура. Владее различни техники за работа с траен материал: бронз, камък и дърво. Има реализирани паркови пластики и пластични паметни знаци в страната.

 

Валентин Савчев е член на Съюза на българските художници и на „Клуб между колеги” и активно участва в национални и международни художествени изложби. Негови творби се намират в частни колекции в страната и чужбина: САЩ, Китай, Франция, Италия, Австрия. Реализирал е пет самостоятелни изложби в страната и чужбина.

 

От 1996 г. преподава в НБУ рисуване и скулптура към департамент „Театър”. През 2007 г. води занятия по учебната дисциплина „скулптура” в новосъздадения департамент „Изящни изкуства”. От 2006 г. е директор на програма „Пластични изкуства” към департамент „Изящни изкуства”. През 2010 г. придобива научна степен „доцент” в областта на скулптурата с труд на тема: „Ролята на затвореното пространство в скулптурата”. Доц. Валентин Савчев участва в културния живот на НБУ и в художествените прояви на департамент „Изящни изкуства”.

 

 

Контакт:

 

корпус 2, офис 511

тел.: 02/8110 551, в. 25113

e-mail: vsavtchev@abv.bg